čtvrtek 31. října 2013

Krmivo pro labradorského či zlatého retrievra - Jak poznat kvalitní krmivo pro psy

Labradorský retriever, zlatý retriever a německý ovčák patří mezi nejoblíbenější plemena u nás. Všechy tři zmíněné rasy patří mezi velká plemena - large breed. To je první ukazatel, kterým se řídíme při výběru krmiva. Samozřejmě bereme v úvahu věk (puppy, adult, senior). Štěňata velkých plemen krmíme granulemi určenými pro štěňata velkých plemen do roku a půl věku. (Na rozdíl od štěňat malých plemen, která krmíme štěněcími granulemi do roku).  Pak krmíme krmivem pro dospělé psy velkých plemen a asi v osmi letech přecházíme na granule pro seniory. V případě, že pes trpí nadváhou, můžeme na senior granule přejít o něco dříve nebo krmíme tzv. light granulemi. Vhodná jsou rovněž tzv. all life stage krmiva, která nabízí např. First Mate, Taste of the Wild nebo Marp atd. Jsou vhodná pro psy všech věkových kategorií. Obsahují velký podíl masa, kvalitní živočišné tuky a uhlohydráty, které pes bez problémů stráví.

Jak poznat kvalitní krmivo pro psy

Kvalitních i méně kvalitních značek je na trhu mnoho, je tedy z čeho vybírat. Rozhodně varuji před levnými granulemi ze supermarketů, kde stojí 15kg balení kolem 300Kč. Sami víte, kolik stojí 1kg masa. V takovýchto granulích převládá popel, kukuřice, pšenice, umělá dochucovadla, barviva, konzervanty a soli. S krmením pro masožravce to opravdu nemá nic společného.

Pokud chcete mít psa dlouho zdravého a vitálního, vyberte určitě krmivo dražší a kvalitnější. V případě, že na to nemáte, je lepší si psa vůbec nepořizovat nebo si pořídit psejska malého. To, co ušetříte na krmení, pak stejně budete investovat do veterináře. Vězte, že klinické veterinární diety vás pak vyjdou mnohem dráž a o vyšetření a lécích ani nemluvím.



Podle čeho tedy rozpoznat kvalitní krmivo? Na obalu či u popisku krmiva v e-shopu vás bude zajímat procentuální podíl bílkovin, tuků a škrobů.

Taste of the Wild je vynikající krmivo s vysokým obsahem masa, bez obilovin a za rozumnou cenu - vynikající poměr cena / kvalita. Najdete zde varianty s lososem, jehněčím (vhodné pro alergické psy, psy s problematickou kůží či citlivým zažíváním), bizonem či zvěřinou.

1. Bílkoviny


Nejdůležitějšími složkami v krmivu, které vás budou zajímat,  jsou bílkoviny a tuky.  Je důležité vědět, kolik váš pes zhruba bílkovin potřebuje. Jak jsem se již zmiňovala, liší se to nejen podle věku, ale také podle velikosti plemene.


U štěněne labradorského nebo zlatého retievra patřící mezi velká plemena je to cca 25 - 35% 

Dospělý labrador či zlatý retriever max. 26%

Příkladem takového krmiva je např. Marp Duck and Potato (all life stage) nebo Marp Chicken and Rice Adult Large Breed

Pozor! Není bílkovina jako bílkovina. Pes je masožravec a proto pro něj nemají rostlinné bílkoviny  ani zdaleka takový přínos, jako bílkoviny živočišné. Navíc se mnohem složitěji tráví. 


U každého krmiva (mimo receptur s brambory jako jediným zdrojem škrobů ) by měla být na prvním místě uvedena bílkovina. Tedy např. čerstvé hovězí maso, kuřecí moučka, sušené maso a pod. 

Pozor,  je- li na prvním místě čerstvé maso, musíte vždy ve složení najít ještě masovou moučku a další druhy masa. Zpracované čerstvé maso totiž obsahuje vodu a může to být proto zavádějící.  

Požadujte min. 20g sušeného (100 g čerstvého) masa na 100g krmiva. Živočišné bílkoviny musí představovat min. 50 % ze všech obsažených bílkovin.
Nedoporučuji krmivo, kde jsou zdrojem živočišných bílkovin uvedeny vedlejší masné produkty  (peří, vnitřnosti, krev, zobáky a pod.)



Někteří psi mohou být alergičtí na některé zdroje bílkovin. Projevuje se to svědivostí kůže nebo zažívacími problémy (průjem, zvracení). V tomto případě je nejvhodnější jehněčí (Lamb). Záleží však také na způsobu zpracování a mnoha jiných faktorech. Proto bývá často velmi složité najít krmivo, které bude alergický pes dobře snášet. Doporučit mohu např.  First Mate Pacific Ocean Fish (all life stage).

 2. Škroby (nejčastěji rýže, brambory, obiloviny)

Nejkvalitnějšími a nejlépe stravitelnými a využitelnými jsou dle pořadí tyto suroviny:
 

- tapioka
- brambory
- proso
- amaranth 

- rýže
 

- oves
- ječmen
- kukuřice
- pšenice


Čím méně škrobů, tím lépe. Nejlepší krmiva neobsahují žádné nebo max. 30%. Hodnota 30-50% je průměr, vhodný pouze pro psy bez zdravotních potíží. Má-li krmivo více jak 50% škrobů je to pro psa zcela nevhodné.



3. Tuky

Tak jako není bílkovina jako bílkovina, tak platí, že není  tuk jako tuk. Stejně tak to platí i u lidí. Jsou tuky prospěšné a naopak zdraví škodlivé. Krmivo může obsahovat živočišný tuk (rybí, kuřecí,..) a nebo oleje. Pokud krmivo obsahuje tuk a živočišný olej ( např. lososový), je to vynikající. Bude-li však obsahovat nedej bože snad dokonce jen olej rostlinný, rychle pryč! Rostlinné oleje obsahují omega kyseliny pro většinu psů ve zcela neaktivní formě.



Na co si dát pozor? 

Nekupujte krmivo, které má ve složení: 
- sóju
- bílkovinné hydrolyzáty a koncentráty
- vedlejší živočišné produkty
- řepku (neplést s řepou)
- doplňkové látky povolené EU

 


Chondroprotektiva v krmivech pro psy

Majitele štěňat a psů velkých a obřích plemen nebo psů mající problémy s klouby obvykle zajímá, zda jsou v krmivu obsažena chondroprotektiva - chondroitin nebo glukosamin sulfát, kyselina hyaluronová apod. Určitě to není na škodu, ale mnohem účinnější je dodávat kvalitní kloubní výživu přímo a nespoléhat se na minimální obsah chondroprotektiv v granulích. 

Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah?
 


Související články:

Krmivo Platinum - Nejčastější otázky a odpovědi
Krmivo Firstmate - nejčastější otázky a odpovědi ke krmivu Firstmate 
Krmivo Taste of the Wild - 5 zásadních otázek a odpovědí
Krmivo pro psy Marp - Nejčastější otázky a odpovědi
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy 
Jak poznat alergii u psa - Příznaky, léčba, nejčastější otázky a odpovědi
Obojek proti klíšťatům Foresto - Srovnání s ostatními obojky










 

Žádné komentáře:

Okomentovat